top of page

Korthaarkatten kunnen extreem verharen.

Vooral Brits Kortharen en Exotics hebben een volle dicht ingeplante vacht. In combinatie met hun ronde vormen en korte nek kunnen zij wel een helpend handje gebruiken,

Met regelmatig wassen, droogföhnen en een goede kambeurt lost dit een groot deel van het probleem op.

Oudere katten kunnen zichzelf vaak moeilijker schoonhouden omdat wat strammer worden of last van artrose krijgen. Hun vacht wordt rommelig en vettig met klitten.
Vaak vinden ze het heerlijk om in warm water gewassen te worden en droog geföhnd. Daarna wordt de vacht goed doorgekamd en ontdaan van klitten.
Bij oudere katten neem ik ruimschoots de tijd en geven zij het tempo aan.
Houdt hier rekening mee met uw tijdsplanning.

Ook grote of te zware katten kunnen vaak hun vacht niet goed schoonhouden en hebben een helpende hand nodig. Overgewicht is voor geen enkele kat goed misschien heb ik wat tips voor u of is het mogelijk om samen met uw dierenarts te bespreken hoe uw kat wat gewicht kwijt kan raken.

Langharige Katten

Langharige katten hebben veel last onderwol in de vacht. De ondervacht bij katten kan erg snel klitten en vervilten. Zeker met het wisselen van de seizoenen van de winter/zomervacht
Dit is zo pijnlijk voor een kat dat ze steeds minder bewegen, lopen of zichzelf wassen.
Ook willen ze minder geaaid wil worden omdat dit pijnlijk is.

Moet een kortharige kat ook getrimd worden?

Cats Haircare trimt de katten altijd in de Salon, deze is van alle gemakken voorzien waardoor de behandeling zo prettig mogelijk kan verlopen.
Ook laten katten zich in een vreemde omgeving beter behandelen omdat dit niet hun eigen territorium is.

Mocht het halen en brengen van uw kat een probleem voor u zijn kan ik in een straal van ongeveer 15 kilometer vanaf het adres van de salon deze bij u ophalen en thuisbrengen. Hier zitten kosten aan verbonden. Deze kunt u terugvinden onder het kopje Tarieven.

Haal en Brengservice

Een kat kan het gehele jaar door getrimd worden. De vacht van een kat zorgt voor isolatie en verkoeling en heeft zowel in de winter als in de zomer zijn functie.
Haarballen & klitten zijn erg vervelend en soms pijnlijk voor een kat. Het beste is als zijn vacht het gehele jaar door goed verzorgd is.
 
Ook scheren kan het hele jaar door, als het in de winter erg koud is, is het belangrijk dat een buitenkat de eerste drie weken na de scheerbeurt zelf via zijn kattenluikje naar binnen kan en het zo niet te koud krijgt. Als het zomers erg warm en zonnig is kan de kat eventueel verbranden dus houdt dit goed in de gaten

In de praktijk komen de meesten katten gemiddeld 3 keer per jaar in de trimsalon.
Bij sommige katten is er meer verzorging nodig en is een bezoek om de 2 maanden nodig.
Ook kan het zijn dat u het fijn vindt om uw kat om de 2 maanden te laten verzorgen.
Natuurlijk zijn er ook katten die met 2 bezoeken per jaar een prima onderhouden vacht hebben.

Wanneer mag je een kat trimmen?

Ik neem voor iedere kat de tijd die nodig is en werk niet met vaste tijden. Sommige katten vinden de behandeling zo spannend dat deze in 2 keer wordt gesplitst, hier zitten voor u geen extra kosten aan verbonden.

U brengt uw kat en krijgt een belletje wanneer deze weer klaar is of u kunt in de trimsalon wachten.  Om onrust te voorkomen tijdens de behandeling vraag ik u als u blijft wachten om geen jonge kinderen mee te nemen in de salon. Voor de deur is een kleine speeltuin.

Als we uw wensen bespreken start ik met een klein onderzoek van uw kat: waar zitten de klitten en wat voor behandeling is er nodig. Zo is het voor u meteen duidelijk wat er gaat gebeuren.
Als eerste worden de nageltjes geknipt, daarna wordt de vacht doorgekamd en ontwolt.
Eventuele klitten worden weggehaald met de tondeuse omdat dit het minst pijnlijk is.

Als uw kat te veel klitten heeft, of u heeft moeite met de verzorging van de vacht, dan wordt de kat geschoren. Soms is het voldoende om alleen de buikzijde, de oksels of rond het achterwerk te scheren. Als de kat in zijn geheel geschoren wordt houdt hij in overleg wel een mooie kraag, sokjes bij zijn pootjes en houdt hij zijn staart. De staart wordt nooit geschoren.

Eventueel wordt de kat daarna gewassen en droog geföhnd, hierbij verdwijnen de laatste loszittende haren. Na nogmaals doorgekamd te zijn, worden zijn oren, ogen en schoon gemaakt en is de kat klaar om naar huis te gaan.

  • Een enkele keer lukt het echt niet om de kat zonder narcose te trimmen, dan zal dit bij de dierenarts gebeuren waar hij een roesje moeten krijgt en getrimd/geschoren worden. Dit kan ik in overleg met uw dierenarts, maar dit kan ook bij mijn dierenarts. Daarna kunnen we samen een plan van aanpak maken om te kijken of het in de toekomst mogelijk is uw kat wel in de trimsalon te trimmen.

Wat gebeurt er tijdens het trimmen?

IMG_2551.JPG
Binnenkort in Almere
bottom of page